Η ασφάλεια στην εποχή των έξυπνων κτιρίων

Με σύμμαχο την τεχνολογία και το αυξημένο βιοτικό επίπεδο, σε πολλές χώρες του κόσμου η κατασκευή «έξυπνων» σπιτιών είναι επιλογή οικονομικά εφικτή. Αν κάποτε τα βλέπαμε να φιγουράρουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και εντυπωσιαζόμασταν από τις δυνατότητές τους και, κυρίως από την διασυνδεσιμότητα μεταξύ των διαφόρων συσκευών,  στον 21ο αιώνα είναι πραγματικότητα και αποτελούν βασικό συστατικό των «έξυπνων» πόλεων που δημιουργούνται σταδιακά προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στον πλανήτη Γη.

Έρευνες καταδεικνύουν πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από το δομημένο περιβάλλον ισοδυναμούν με 8,65 δισεκατομμύρια τόνους! Κοινώς τα κτήρια είναι υπεύθυνα για το 40% περίπου του συνόλου των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως, γεγονός που δημιουργεί αυξανόμενη πίεση στον κλάδο του real estate να αλλάξει τις πρακτικές που εφαρμόζει.

Ποια στοιχεία όμως καθορίζουν την «ευφυΐα» μιας κτιριακής εγκατάστασης και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ασφάλειας και της εξοικονόμησης ενέργειας; Σε τι βαθμό περιορίζεται η ενέργεια που καταναλώνουμε όταν χρησιμοποιούμε ένα «έξυπνο» ασανσέρ όπου αξιοποιώντας τα δεδομένα μπορούμε παράλληλα να προβλέπουμε και προλαμβάνουμε τυχόν βλάβες, ακόμη και να πραγματοποιήσουμε εξ αποστάσεως απεγκλωβισμό;

Report της Global Market Insights υπογραμμίζει ότι το 2020 η αγορά των «έξυπνων» ανελκυστήρων άγγιζε σε αξία τα 13,5 δισ. δολάρια και μέσα σε μια επταετία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 23,5 δις δολάρια, λόγω της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται παγκοσμίως.

Στο Think Big ο Νάσος Μπίκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Valsamidis A.E., εξηγεί πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Internet of Things ενσωματώνονται στους «έξυπνους» ανελκυστήρες, μιλά για τις ευκαιρίες ανακαίνισης μέσω του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» και απαντά σε πρακτικά ερωτήματα που απασχολούν τους χρήστες.

 

Πηγή: PowerGame