Οι τεχνολογικοί κλάδοι στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως ανδροκρατούνται. Η μηχανολογία και η τεχνολογία μοιάζει να είναι επιλογές καριέρας που απευθύνονται, κατά βάση, σε άντρες. Όμως κι αυτό αλλάζει…
Το ενδιαφέρον είναι πως η διαχείριση της τεχνολογίας απαιτεί ικανότητες, που είναι πολύ κοντά στα έμφυτα ταλέντα των γυναικών, όπως η ευελιξία, η φαντασία, η συνεργασία με ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων και η δημιουργικότητα. Με «όπλο» τους αυτά τα χαρίσματα, οι γυναίκες μπορούν να διαπρέψουν στην κοινωνία της τεχνολογίας. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν προκαταλήψεις για τη συμμετοχή τους σε αυτήν, ακόμα και σήμερα. Η θέση τους έχει αμφισβητηθεί για χρόνια, με αποτέλεσμα να πρέπει να διεκδικούν με διπλή και τριπλή προσπάθεια, όσα οι άντρες συνάδελφοί τους θεωρούν δεδομένα.
Τα τελευταία χρόνια όμως, αυτό δείχνει κάπως να αλλάζει. Βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να έχουν ρόλο στους συγκεκριμένους κλάδους, να εργάζονται αλλά και να εξελίσσονται, σε θέσεις που κάποτε χαρακτηρίζονταν αποκλειστικά ως «ανδρικές». Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας έχει προσφέρει στις γυναίκες ευκαιρίες να δημιουργήσουν, αλλά και να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους σε θέσεις-κλειδιά. Είναι πραγματικά μεγάλη αυτή η αλλαγή, αν σκεφτούμε ότι οι γυναίκες μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση πανεπιστημιακού επίπεδου, μόλις στα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα. Κάποια δε από τα πιο διακεκριμένα Πανεπιστήμια, άρχισαν να χορηγούν πτυχία στις γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη συμβολή των γυναικών στην επιστήμη και την τεχνολογία με ανακαλύψεις και ευρεσιτεχνίες που προσέφεραν πολλά στην εξέλιξη και την ανάπτυξη του ανθρώπου.
Κοιτάζοντας τον «παγκόσμιο χάρτη» της τεχνολογίας και την ένταξη των γυναικών σε αυτόν, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε εμφανείς αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018, στη λίστα του περιοδικού Forbes με τις πιο επιδραστικές γυναίκες στον κόσμο, έξι θέσεις στην πρώτη εικοσάδα, κατείχαν γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας. Ονόματα όπως της Sheryl Sandberg του Facebook, της Meg Whitman της HP, της Susan Wojcicki του YouTube, της Ginni Rometty της IBM, της Angela Ahrendts της Apple και της Safra Catz της Oracle, έχουν ηγετικές θέσεις σε εταιρείες/οργανισμούς με τεράστια δύναμη και επιρροή παγκοσμίως.
Ως κοινωνία οφείλουμε να εκπαιδεύουμε τα μέλη μας να συμφωνήσουν πως το φύλο δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο ή κριτήριο για την επαγγελματική αποκατάσταση και τη χάραξη καριέρας. Και είναι πάντοτε ενθαρρυντικό όταν βλέπουμε επιχειρήσεις στη χώρα μας, να δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, που δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες να αξιοποιήσουν τις τεχνολογικές δυνατότητές τους. Κάτι που συναντάμε στη Valsamidis Α.Τ.Ε.Α., την κορυφαία ελληνική εταιρεία ανελκυστήρων/συστημάτων μεταφοράς, που κατέχει ηγετική θέση στον χώρο από το 1997. Η εταιρεία έχει στις τάξεις της τρεις ξεχωριστές γυναίκες, που εργάζονται σε τεχνολογικά πόστα.
Η Μέλανη Μελικίδου, με σπουδές στην Ηλεκτρολογία Εγκαταστάσεων, είναι εδώ και 6 χρόνια συντηρήτρια ανελκυστήρων. Εργάζεται με ενθουσιασμό σε μια δουλειά που την κρατάει σε εγρήγορση και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών που επιλέγουν την εταιρεία. Θεωρεί πολύ σημαντικά στοιχεία τη συνεργασία και την ομαδικότητα, καθώς και το εργασιακό περιβάλλον που σου επιτρέπει να εξελίσσεσαι και να δημιουργείς.
Η Βάλια Τσαρχόσι, έχει σπουδάσει Μηχανικός Αυτοματισμού, αγαπά τις χειρωνακτικές δουλειές και επέλεξε να εργαστεί στη συντήρηση ανελκυστήρων, τομέα που βρίσκει πολύ ενδιαφέροντα. Γνωρίζοντας πως έμπαινε σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, περίμενε ότι θα συναντούσε αμφισβήτηση και προκαταλήψεις. Διαπίστωσε με χαρά ότι η αποδοχή των συναδέλφων και η στήριξη από την εταιρεία, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για να βελτιώσει τις δεξιότητές της μια γυναίκα τεχνικός.
Η Σοφία-Πελαγία Μελικίδου είναι ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων και εργάζεται στην εταιρεία τα τελευταία 3 χρόνια. Θεωρεί πρόκληση την εργασία σε ένα παραδοσιακό «ανδρικό» επάγγελμα και είναι αποφασισμένη να αποδεικνύει καθημερινά πως η δουλειά των γυναικών, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με των ανδρών συναδέλφων τους. Επίσης σημαντικό για εκείνη, είναι ότι ο κλάδος των ανελκυστήρων εξελίσσεται συνεχώς και μαζί εξελίσσονται τεχνολογικά και οι άνθρωποι που τον υπηρετούν.
Προχωρώντας προς το μέλλον, έχει ζωτική σημασία οι εταιρείες να δημιουργούν εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες τεχνικούς, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις του παρελθόντος. Να προσφέρουν τη σωστή υποστήριξη που θα τις εμπνεύσει και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δεξιότητές τους, συμβάλλοντας τόσο στην προσωπική τους εξέλιξη όσο και στην επιτυχία της εταιρείας.
Πηγή: Asisters